Kuka on kukin

Tuttu nimi monille otsikossa kirjasarjaan perustuen. Kirjoitan kuitenkin eri näkökulmasta.

Eräässä sosiaalisessa mediassa julkaistussa ystäväni päivityksessä kerrottiin ruokailuhetkestä ravintolassa – kuvan kanssa. Tämä jos mikä on tuttua ja turvallista sisältöä fb-sivuilla. Ystäväni on tunnettu ja mediassa esillä oleva joten yksi julkaisuun liittyvä kommentti pisti silmään mikä suurin piirtein esitti toivomuksena, että muutkin ravintolan asiakkaat saivat hyvää ruokaa ja kohtelua.

Siis, että onko julkisuudesta tuttu henkilö erityisasemassa? Ei ole, uskallan väittää. Päinvastoin voi olla jopa piinaavaa saada asiakkaaksi henkilöitä joista ei tiedä miten he kertovat kokemuksistaan.

Olen muutamia vuosia työskennellyt ravintola-alalla – aikoinaan ja oli todella hyvä opettaja, ravintoloitsija joka tunsi silloisen Stadin ”kerman” täydellisesti. Minä olin ”nöösipoika”, juuri 18 täyttänyt ja janosin koko ajan lisätietoa ravintola-alasta. Nopeasti vastuulleni uskottiin Alkon myyntiraportit, alkoholikortiston ylläpito jne. Salissa alaa tuntematon esiintyi luontevasti hovimestarin sijaisena.

Mutta ne julkimot. Niitä kävi paljon – näyttelijöitä, kaupungin virkamiehiä, ministereitä ja muita lehtien palstoilta tuttuja. Erityisasemaa eivät saaneet koskaan ja minulle yksi tärkeä elämänohje oli arvostamani ravintoloitsijan kommentti kun hän lähellä myyntitiskiä selasi koiralehteä (intoutunut koirakasvattaja) ja menin supisemaan, että pääministeri on tulossa terassille. Hän totesi: ”No hän ottaa varmaan ison tuopin, mutta odota nyt kun tilaa”. Vähän myöhemmin hän kysyi, että oletitko minun tulevan heti palvelemaan ministeriä? ja jatkoi: ”Oikean ravintoloitsijan tunnistaa siitä, ettei hänen tarvitse pokkuroida ketään mikäli ravintolan asiat on kunnossa, ruoka hyvää ja juoma kylmää. Kyllä he tietävät, että usein raskaimman kautta näitä pyöritetään ja samanlaista se on alalla kuin alalla. Näyttelijät tekevät työtä teattereissa ja saavat siitä palkkaa eli miksi me kilpailtaisiin heidän kanssa. Lisäksi on turha luulla, että kaikki ihmiset kaikkialla tunnistavat jonkun julkisuuden henkilön. Jos tuo ministeri olisi hiihtänyt Saariselällä vastaan et varmasti olisi tunnistanut.”

Niin. Mitä siitä: Kukin on mitä on.

Leave a Reply